Windows 10 hakkında merak edilen sorular.

Tarih : 10.6.2015 Okunma Sayısı : 12690

Windows 10 kullanımı ve yüklenmesi hakkında merak edilen ve kafa kurcalayan konuları aydınlığa kavuşturuyoruz!

 
Windows 10 kullanımı ve yüklenmesi Windows 10 denildiğinde akla şu iki kelime geliyor: "Bedava" ve "Başlat Menüsü". Yeni işletim sisteminin Windows 8'de kaldırılan Başlat Menüsü'nü geri getirdiği doğru, ancak "bedava" kısmına dikkat etmek gerekiyor. İşletim sistemi 29 Temmuz'da piyasada olacak ancak Microsoft, bazı konuları halen tam olarak açıklığa kavuşturmuş değil.
 
Canınızı sıkmayın, çünkü bu yazımızda Windows 10'la ilgili akla takılan en önemli soruları cevaplayacağız.
 
Windows 10'a geçiş
 
Windows 10, yakın gelecekteki neredeyse tüm bilgisayarlarda yüklü olarak gelecek. Windows 7 ve Windows 8'i kullananlar ise Windows 10'a ücretsiz olarak geçiş yapabilecekler (bunu 1 sene içinde yapmaları gerekiyor). Bu sırada Media Center ve masaüstü araçları gibi bazı özellikler kaldırılacak.
 
Anahtar, hangi cihazlarda çalışacak?
 
Windows 10'la ilgili en çok merak edilenlerden bir tanesi, Windows 10'a geçtikten sonra donanımınızı değiştirirseniz ne olacağı. Windows 10'un yalnızca yüklendiği bilgisayarın anakartıyla çalışacağı söyleniyor. Ancak anakartınız bozulduğunda ve onu değiştirmek zorunda kaldığınızda lisansınıza ne olacağı, şimdilik bilinmiyor. Bugüne dek benzer durumlar yaşandığında Microsoft, lisans anahtarını telefonla tekrar etkinleştirmenize izin vermekteydi. Elbette firma, Windows 10'da da benzer bir yol izleyebilir.


Windows 10 yüklemeden önce

 

Güncellemeleri otomatik olarak alacaksınız

Birçok yeni özellik yolda ve bunları otomatik olarak alacaksınız. Windows Insider Programı'na katılarak yeni özelliklerin tamamına sahip olmak için en yeni önizleme sürümlerini edinin.

 

Bizimle konuşun

Değişiklik yapmak için henüz vakit varken düşüncelerinizi öğrenebilmek amacıyla kapılarımızı erkenden açıyoruz. Bizimle konuşun, ne düşündüğünüzü bilmek istiyoruz. Vereceğiniz bilgileri, daha iyi bir Windows üretmek için kullanacağız.

Bir Windows Insider olduğunuzda, düşüncelerinizi doğrudan bize göndermenizi kolaylaştıran Windows Geri Bildirim uygulamasına sahip olursunuz. Erken davrananların utangaç olmadığını da biliyoruz; her şeye hazırlıklıyız. Hem iyi, hem kötü, hem de üstünkörü yanlarını bilmek istiyoruz.

Ayrıca, dilediğiniz zaman Windows Insider Preview Topluluğu forumundaki tartışmaya da katılabilirsiniz.

Notlar

    • Windows Update, önemli güncelleştirmeleri kullanıma sunuldukları anda otomatik olarak yükleyecek şekilde ayarlanacaktır. Windows 10 Insider Preview otomatik güncelleştirmelerini kapatamazsınız.

    • Önizleme yapılarının ne zaman ve ne sıklıkla yükleneceğini değiştirmek için, Ayarlar'ı açın Update & recovery'ye (Güncelleştirme ve kurtarma) tıklayın ve sonra Preview builds'e (Önizleme sürümleri) tıklayın. En üstteki listeye tıklayın ve yapıların ne sıklıkla yükleneceğini seçmek için Fast (Hızlı) ya da Slow'u (Yavaş) seçin. Sonra Change the time my PC installs preview builds'e (Bilgisayarımın önizleme sürümlerini yükleme süresini değiştir) tıklayın ve yapıların yüklenmesini istediğiniz süreyi seçin.

 

Bilgileri toplama yöntemimizi değiştirdik

Bilgi toplama şeklimizi değiştirdiğimiz için, Windows 10 Insider Preview gizlilik bildirimleri yenilendi. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için gizlilik bildirimimizi okuyun.

 

 

Sistem gereksinimleri

Temel olarak, bilgisayarınız Windows 8.1 çalıştırabiliyorsa, başlamaya hazırsınız demektir. Emin değilseniz, endişelenmeyin, Windows, ön izlemeyi yükleyip yükleyemeyeceğinizden emin olmak için sisteminizi kontrol edecektir.

  • İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı

  • RAM: 1 gigabayt (GB) (32 bit) veya 2 GB (64 bit)

  • 16 GB kullanılabilir boş sabit disk alanı

  • Grafik kartı: WDDM sürücüsüne sahip Microsoft DirectX 9 grafik cihazı

  • Microsoft hesabı ve İnternet erişimi

 

Önemli notlar

  • Az sayıda eski, 64 bit CPU'lar, bazı 32 GB cihazlar ve sıkıştırılmış bir işletim sistemi çalıştıran tüm 16 GB cihazlar da dahil olmak üzere bazı bilgisayarların işlemcileri ve donanım yapılandırmaları Insider Preview tarafından desteklenmez.

  • Windows Mağazası'na erişmek ve uygulama indirip çalıştırmak için etkin bir İnternet bağlantısı, en az 1024 x 768 ekran çözünürlüğü ve bir Microsoft hesabı gerekir.

  • Insider Preview sürümündeki Windows Mağazası'nda Windows 8.1 uygulamalarının çoğu (tamamı değil) kullanılabilecektir. (Windows 10 Insider Preview uygulamaları, Windows 8.1 veya Windows 8 çalıştıran bilgisayarlarda kullanılamayacaktır.) Ön izleme sürümünü yükledikten sonra Windows 8.1 veya Windows 8 işletim sistemine geri dönmek isterseniz, uygulamalarınızı Windows Mağazası'ndan yeniden yüklemeniz gerekebileceğini unutmayın.

  • Cortana şu anda yalnızca İngilizce (Amerika Birleşik Devletleri), İngilizce (Birleşik Krallık), Çince (Basitleştirilmiş), Almanca (Almanya), Fransızca (Fransa), İtalyanca ve İspanyolca (İspanya) dilinde kullanılabilir. Cortana'yı kullanabilmek için sisteminizin kullanılabilir dillerden birine ayarlanmış olması ve ayrıca Insider Preview'ın da bu dildeki sürümünü yüklemiş olmanız gerekir.

  • Ön izlemeyi yükledikten sonra, Windows Media Player kullanarak DVD oynatamazsınız.

  • Windows 8.1 çalıştırdığınız halde henüz Windows 8.1 Güncelleştirmesi'ni yüklemediyseniz Insider Preview'u yüklemeniz mümkün olmayacaktır. Insider Preview'u yüklemeden önce Windows 8.1 Güncelleştirmesi'ni edinmek için Windows Update'i çalıştırmayı deneyebilir veya bunun yerine bir ISO dosyası indirebilirsiniz.

  • Media Center içeren Windows 8 Pro sürümüne sahipseniz ve ön izlemeyi yüklerseniz, Windows Media Center kaldırılacaktır.

  • Ön izleme Windows RT 8.1 sürümünde çalışmaz.

  • Insider Preview'un N sürümü olmadığından, Windows'u bir N sürümünden Insider Preview'a yükselttikten sonra artık N sürümünü çalıştıramazsınız.

  • SP1 olmadan Windows 7 çalıştırıyorsanız, ön izlemeyi sadece ISO dosyası indirerek yükseltebilirsiniz. Windows 7 SP1'i yüklerseniz, ön izlemeyi Windows Update kullanarak veya ISO dosyası indirerek yükseltebilirsiniz.

 

Diller

Insider Preview, şu dillerde sunulmaktadır: İngilizce (ABD), İngilizce (Birleşik Krallık), Çince (Basitleştirilmiş), Çince (Geleneksel), Portekizce (Brezilya), Japonca, Rusça, Almanca, Fransızca, Fransızca (Kanada), Kore dili, İspanyolca, İspanyolca (Latin Amerika), İsveç dili, Fince, Türkçe, Arapça, Felemenkçe, Çekçe, Lehçe, Tay dili.

Notlar

    • Windows 8.1Windows 8 veya Windows 7 çalıştırıyorsanız ve sistem diliniz yukarıda listelenen kullanılabilir dillerden biri değilse, yükseltme yaparken sadece kişisel dosyalarınızı koruyabilirsiniz. Uygulamalarınızı veya Windows ayarlarınızı koruyamazsınız.

    • Ön izlemeyi ilk çıktığında kullanılabilen İngilizce, Çince (Basitleştirilmiş) veya Portekizce (Brezilya) dillerinden birinde yüklediyseniz ve şimdi diğer dillerden birine geçmek istiyorsanız bir ISO dosyası indirmeniz ve ön izlemeyi bu dillerden birinde yeniden yüklemeniz gerekir.

    • Ön izlemedeki bazı metinler, henüz tüm kullanılabilir dillere çevrilmemiştir ve yalnızca İngilizce görünecektir. Bu metinlerin tüm kullanılabilir dillere çevirisi, ürün son haliyle satışa sunulduğunda tamamlanacaktır. Buna ek olarak, bazı çevrilmiş metinler tamamlanmamış veya yanlış görünebilir. Bu metinler, ürünün son hali yayımlanmadan önce düzenlenecek ve tamamlanacaktır.

    • Windows 8.1Windows 8 veya Windows 7 çalıştırıyor ve bir dil paketi veya dil arabirim paketi (LIP) yüklediyseniz, Insider Preview'u yüklediğiniz zaman hepsi geri alınacaktır.

 

Insider Preview 1 Ekim 2015 tarihinde sona erecektir

Insider Preview kullanıyorsanız, bilgisayarınızı yeni bir sürüme yükseltme zamanının geldiğini hatırlatmak için 15 Eylül 2015 tarihinde size bildirim göndereceğiz.

 


Yükselttiğinizde koruduklarınız

Bu tabloda, Windows'un şu anki sürümünü yükselttiğinizde neleri koruyabileceğiniz gösterilmektedir. Sürümü hangi işletim sisteminden yükseltirseniz yükseltin, güvenle oynatın ve her şeyi yedeklemeyi unutmayın.

Sürümünüzü kontrol etmek için, Hangi Windows işletim sistemini çalıştırıyorum? konusuna bakın.

Şu işletim sisteminden yükseltiyorsanız: Şunları kaybetmezsiniz:

Windows 8.1 veya Windows 8

Windows ayarları, kişisel dosyalar ve çoğu uygulama

Windows RT 8.1 veya Windows RT

Insider Preview Windows RT sistemlerinde çalışmaz

Windows 7

Windows ayarları, kişisel dosyalar ve çoğu uygulama

Windows Vista

Hiçbir şeyi koruyamazsınız; medyayı kullanarak başlatıp temiz bir yükleme gerçekleştirmeniz gerekir

 

Önemli

  • Windows 8.1Windows 8 veya Windows 7 çalıştırıyorsanız ve sistem diliniz yukarıdaki Sistem gereksinimleri sekmesinde listelenen kullanılabilir dillerden biri değilse, yükseltme yaparken sadece kişisel dosyalarınızı koruyabilirsiniz. Uygulamalarınızı veya Windows ayarlarınızı koruyamazsınız.

 

 

Yardım ve destek alma

Bilgisayarınızda önizlemeyle yapabileceğiniz yeni şeyleri vurgulayan yararlı bilgilere erişmek için Windows 10 Insider Previewnasıl kullanılır sayfasını mutlaka inceleyin.

Ayrıca sorular sorabileceğiniz, diğer ön izleme kullanıcıları ve Microsoft destek uzmanlarından yanıt alabileceğiniz bazı çevrimiçi forumlar da oluşturduk. (Windows 10 Insider Preview veya başka herhangi bir yayın öncesi yazılım için teknik destek sunmamaktayız.)

  • Windows Insider Preview Topluluğu forumunu ziyaret edin

  • İşletme özellikleri hakkındaki sorularınız için Windows 10 Enterprise Insider Preview forumunu ziyaret edin.
     

     

    Windows 10 Insider Preview nasıl kullanılır


    Menüde neler olduğuna bakın
     

    Başlangıç menüsü daha önce olmadığı kadar eğlenceli, daha kişisel, daha organize ve daha fazlasını yapabileceğiniz bir şekilde geri döndü.


    Başlat menüsünün görüntüsü
    Onu tam beklediğiniz yerde bulabilirsiniz. Masaüstünüzde Başlat'ı Başlat menüsü simgesi seçin ve size ait hale getirin. Kişiler uygulamasındaki kişiler gibi önemli uygulamaları ve içerikleri sabitleyin. Öğeleri gruplar halinde düzenleyin, kutucukları taşıyın ve yeniden boyutlandırın, hatta Başlat menüsünün boyutunu bile değiştirin.
     


    Beğendiniz mi? Sabitleyin
     

    Yeni e-posta, bir sonraki randevunuz veya hafta sonu hava durumu gibi günlük hayatınızda önemli olan şeyleri canlı güncellemeler ile görmek için uygulamaları Başlat'a sabitleyin.

    Bir uygulamayı sabitlemek için Başlat Başlat menüsü simgesi > Tüm uygulamalar yolunu izleyin ve uygulamaya dokunup basılı tuttuktan (veya sağ tıkladıktan) sonra Başlat'a Sabitle'yi seçin. Daha fazla uygulama mı arıyorsunuz? Windows Mağazası'nı keşfedin.
    Başlat menüsüne sabitlenmiş öğelerin ekran görüntüsü

    Uygulamaları En sık kullanılanlar listesinden veya Tüm uygulamalar'dan sürükleyerek Başlat menüsüne sabitleyebilirsiniz.

    Uygulamayı sabitledikten sonra grup içerisine taşıyın. Grup oluşturmak için bir uygulamayı grup ayırıcı çubuğu görünene kadar yukarı veya aşağı hareket ettirin ve ardından kutucuğu serbest bırakın. Uygulamaları dilediğiniz gibi grup içine veya dışına taşıyın.

    Yeni grubunuza bir ad vermek için yeni grubunuzun üzerindeki açık alanı seçin ve bir ad girin.

    Başlat menüsünü size daha da uygun bir hale getirmek için, menüyü bir hesap resmi ve en sevdiğiniz renklerle özelleştirin.

     


    Bilgisayarınız ve uygulamalarınız doğrudan parmaklarınızın ucunda
     

    Başlat'ın sol tarafı yepyeni ancak tanıdık bir tasarıma sahiptir. Windows'da Dosya Gezgini ve Ayarlar gibi farklı konumlara kolayca atlayın. En sık kullanılanlar altında her gün kullandığınız uygulamaları görebilirsiniz. Mağaza'dan yeni bir uygulama aldıysanız, En son eklenenler bölümünde görünür. Tüm uygulamalarınız ve programlarınızın listesi için Tüm uygulamalar'ı seçin.

    Başlat menüsünün görüntüsü
     


    Tam ekrana geçin
     

    Dokunmatik ekranınız varsa veya Başlat'daki her şeyi tek bakışta görmek istiyorsanız, Başlat'ı tam ekran yapmak için Yeniden boyutlandır düğmesini Yeniden boyutlandır simgesinin görüntüsü seçin. Önceki boyuta geri dönmek için tekrar seçin.
    Yeniden boyutlandır simgesinin görüntüsü
     


    Her şeyi, her yerde arayın
     

    Bilgisayarınızda ve web'de aynı anda arama yapın. Başlat'a Başlat menüsü simgesi gidin ve aradığınız şeyi girin; gerisini Windows halleder.Windows'da arama hakkında daha fazla bilgi edinin.
     

     

    Güç sizde
     

    Açma/kapama Açma/Kapama düğmesi simgesi düğmesi, Başlat menüsünün ortasında, Tüm uygulamalar düğmesinin hemen üstündedir. Bilgisayarınızda oturum kapatmak, hesaplar arasında geçiş yapmak veya hesap resminizi değiştirmek mi istiyorsunuz? Başlat menüsünün sol üst köşesinden adınızı seçmeniz yeterlidir.
    Başlat menüsünün görüntüsü

    Her şeyi, her yerde arayın
     

    Aradığınız ne olursa olsun, (yardım, uygulamalar, dosyalar, ayarlar) bulmak için görev çubuğundan bilgisayarınızda veya Web'de arama yapın.

     
     


    Arama kutusunu kullanma
     

    Aradığınız şeyi görev çubuğundaki arama kutusuna girin. Windows hakkındaki önerilere ve sorularınızın yanıtlarına, ayrıca hem bilgisayarınızdan hem de İnternet'ten bulunabilen en iyi arama sonuçlarına erişirsiniz.

    Arama sonuçları ekran görüntüsü


    Bilgilerimi ara
     

    Arama terimi girdikten sonra, bilgisayarınızda ve OneDrive'da uygulama, ayar, fotoğraf, video ve müzik sonuçları bulmak içinBilgilerimi ara'yı seçin.


    Microsoft Edge ile tanışın
     

    Web'de gezinmenin en yeni yoluna hoş geldiniz. Görev çubuğundaki ve Başlangıç menüsündeki yeni Microsoft Edge kutucuğuna göz atın. Bunun yerine arama kutusuna "Project Spartan" da yazabilirsiniz.

    Tarayıcı logo kutucuğu ekran görüntüsü
     


    Adres çubuğunda daha hızlı arama
     

    Sevimli penguenlerin resimlerini aramak için bir web sitesine gitmenize gerek yok. Web sitelerini açmanıza gerek kalmadan aramanızı kullanılışlı adres çubuğuna yazarak zaman kazanın. Arama önerilerini, web sonuçlarını, tarayıcı geçmişinizi ve sık kullanılanlarınızı doğrudan görebilirsiniz.

    Adres çubuğunda arama sonuçlarının ekran görüntüsü
     


    Hub: tüm öğeleriniz tek bir yerde
     

    Hub'ı, Microsoft Edge'ın web'de topladıklarınızı tuttuğu bir yer gibi düşünebilirsiniz. Sık kullanılanlarınızı, okuma listenizi, tarayıcı geçmişinizi ve geçerli indirmeleri görüntülemek için Hub'ı Hub simgesinin görüntüsü seçin.
    Masaüstü Hub'ının ekran görüntüsü
     


    Web'de yazın
     

    Microsoft Edge doğrudan web sayfaları üzerinde not almanızı, yazmanızı, karalamanızı vurgulama yapmanızı sağlayan tek tarayıcıdır. Acemi şef arkadaşlarınızla paylaşmak için ekrandaki bir tarife doğrudan birkaç gizli malzeme ekleyin, iş arkadaşlarınızla yeni bir projede iş birliği yapın veya çocuklarınızla eğlenin. Web'i artık paletiniz gibi kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz sayfaya eklemeye başlamak için bir Web Notu Web Notu simgesinin görüntüsü oluşturun.
    Bir web sayfasındaki notların ve vurgulanan cümlelerin ekran görüntüsü
    Dokunmatik ekranla veya fareyle bir not Yazma Kalem simgesinin görüntüsü veya Vurgulama Vurgu simgesinin görüntüsü için Kalem Yazılı not simgesinin görüntüsü'i kullanın.
     

     

    Dilediğiniz yerde okuyun
     

    Trenle eve gidiyor da olsanız, bir Cumartesi sabahı evinizde oturuyor da olsanız, Okuma listesi makaleleri veya daha sonra okumak istediğiniz içeriği kaydetmenize olanak sağlar. Okuma Listesi'ne Ekle simgesinin görüntüsüOkuma listesi'ni ve ardından Ekle'yi seçmeniz yeterlidir. Okumaya hazır olduğunuzda, Hub Hub simgesinin görüntüsü'a gidin ve Okuma listesi Okuma Listesi simgesinin görüntüsü'ni seçin.
    Okuma listesinin ekran görüntüsü

     

    Dikkatiniz dağılmadan okuyun
     

    Temiz ve basit bir düzen için, okuma görünümünü etkinleştirmek üzere adres çubuğundan Okuma görünümü simgesinin görüntüsü öğesini seçin. Bu işlem okuduğunuz öğeyi öne çıkarır ve ortalar. Ayrıca okuma görünümü stilini ve yazı tipi boyutunu da dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bunun için Diğer eylemler simgesinin görüntüsü öğesini ve ardından Ayarlar'ı seçin.
    Okuma görünümü stillerinin ekran görüntüsü


  • Uygulamalar

    Windows fotoğraflar, müzikler, filmler ve e-posta için harika yerleşik uygulamalar ile birlikte gelir. Windows Mağazası'nda eski oyunlardan, iletişimde kalmanızı ve daha verimli olmanızı sağlayan uygulamalara kadar daha binlerce uygulama vardır.

     
     


    Windows Mağazası'nı keşfedin

    Başlangıç ekranından veya görev çubuğundan Mağaza'yı seçin. (İnternet bağlantınızın ve bir Microsoft hesabınızın olması gerekir.) İstediğiniz uygulamaları arayın ya da seçtiğimiz uygulamalara, kategorilere, koleksiyonlara ve öne çıkan uygulamalar ile oyunlara göz atın.

    Windows Mağazası kutucuğunun ekran görüntüsü

    Bir uygulama edinmeye hazır olduğunuzda, uygulama ücretliyse Satın Al veya Dene seçeneklerini, ücretsizse Yükle seçeneğini belirtin.

    Satın aldıktan sonra, uygulamayı Microsoft hesabınızla oturum açtığınız herhangi bir bilgisayara yükleyin.

    Uygulama güncellemeleri ücretsizdir ve mevcut bir güncelleme olduğunda otomatik olarak indirilir. (Bu ayarı Windows Mağazası'ndan istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.)

     

    Uygulamaları kullanma

     
     


    Uygulamaları taşıma

    Aynı anda birden fazla uygulama görmek için uygulamaları ekranın yanına veya köşesine sürükleyin. Uygulamanın ekrana yaslandığını ve diğer uygulamalarla birlikte otomatik olarak yan yana yerleştiğini görebilirsiniz. Açık uygulamalar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmak için Görev görünümü'ne Görev görünümü düğmesinin görüntüsü tıklayın.
    Görev görünümünün ekran görüntüsü
     

    Uygulamaları masaüstüne göre gruplandırma

    Verimlilik, eğlence veya istediğiniz isimde uygulama grupları için özel masaüstleri oluşturabilirsiniz. Görev görünümü'nü Görev görünümü düğmesinin görüntüsü ve ardından Masaüstü ekle'yi seçin. O masaüstünde kullanmak istediğiniz uygulamaları açın. Masaüstleri arasında geçiş yapmak için tekrar Görev görünümü'nü seçin.
    Birden çok masaüstünün ekran görüntüsü
     

    Uygulama seçeneklerini seçin

    Arama, yazdırma ve ayarları değiştirme işlemleri için uygulamanın menü Seçenekler düğmesi simgesi düğmesini seçin. Gördüğünüz seçenekler uygulamaya göre değişir.
    Uygulama seçeneklerinin görüntüsü


    Fotoğraflar

    Siz en iyi karelerinizi çekin; kaydetme ve düzenleme işlerini bize bırakın.

     

    Her şey tek bir yerde

    Fotoğraflar uygulaması tüm cihazlarınızdaki fotoğraflarınızı ve videolarınızı, depolandıkları yer neresi olursa olsun, kişisel bilgisayarınızda görebilmeniz için bir araya getirir. Çözüm, her şeyi otomatik olarak OneDrive'a yüklemektir.

     
    Fotoğrafların görüntüsü

    Fotoğrafları ve videoları telefonunuzdan görme

    Eğer bir Windows Phone'unuz varsa, fotoğrafları OneDrive'a yükleme özelliği yerleşik olarak bulunur. Ayarlar > Sistem >Fotoğraflar ve Kamera'ya gidin, OneDrive'ı arayın ve OneDrive'a otomatik yüklemenin açık olduğundan emin olun.

    Eğer bir iOS veya Android cihazınız varsa, OneDrive uygulamasına gereksinim duyacaksınız. Uygulamayı OneDrive web sitesindenindirin ve fotoğraf ve videolarınızı OneDrive'a otomatik olarak yükleme ayarını açtığınızdan emin olun.

     

    En iyi şekilde görülmelerini sağlayın

    Fotoğraflar uygulaması düzenleme ve görüntüleme gibi tüm temel işleri yapar. Aynı zamanda, bilgisayarınızdaki fotoğrafların göstermeye değer olduğundan emin olmak için elinden gelenin fazlasını yapar. Kırmızı göz, renk, aydınlatma ve hatta eğik manzara gibi sorunları arar ve arka planda geliştirmeler yapar. Orijinallerinizi her zaman için kaydederiz; beğenmediğiniz değişiklikler görürseniz bunları kaldırmaya çekinmeyin.

    Nelerin düzeltildiğini görün

    1. Uygulamada bir fotoğraf açın ve İyileştir İyileştir simgesi düğmesini arayın (bu sadece bilgisayarınızda saklı fotoğraflarda görünür,OneDrive'da görünmez). Düğmenin renkli bir arka planı varsa, fotoğrafınız iyileştirilmiştir. Yoksa, hiçbir geliştirmeye gerek duyulmamıştır, zaten harikadır!
    2. Orijinal ve geliştirilmiş sürüm arasında geçiş yapmak için İyileştir'i İyileştir simgesi seçin.
      İyileştir simgesini gösteren görüntü
    Ayarlar Ayarlar simgesi seçeneğine giderek ve İyileştirilebilir olduklarında fotoğraflarımı otomatik olarak iyileştir seçeneğini kapatarak tüm fotoğraflarınız üzerindeki iyileştirmeleri kapatın.
     

    İyileştirilmiş fotoğraflarınızı gösterin

    Fotoğraflarınız harika göründüğünde biraz kendinizle övünmek isteyebilirsiniz ancak bu iyileştirilmiş fotoğrafları Fotoğraflar uygulamasından paylaşmanız gerekir. (Bunları diğer yerlerden paylaştığınızda, orijinalleri paylaşırsınız.)

    Sadece bir fotoğraf paylaşmak için, fotoğrafı açtığınızda Paylaş Paylaş simgesi düğmesini arayın. Birçok fotoğraf paylaşmak için, Koleksiyon Koleksiyon simgesi > Seç Seç simgesi bölümüne gidin ve paylaşmak istediklerinizi seçin.


    Dosya Gezgini

    Dosya Gezgini'ndeki yeni özellikler daha düzenli olmanıza ve aradıklarınızı daha hızlı bulmanıza yardımcı olmasının yanı sıra dosyalarınıza herhangi bir bilgisayar ve tabletten erişmenize imkan sağlar.

     

    OneDrive dosyalarına ulaşmak

    Microsoft hesabınızla oturum açtığınızda, OneDrive dosyalarınıza Dosya Gezgini'nde erişebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler bulutla eşitlenecek ve dosyalarınız her yerde güncel olacaktır.

    Çoğu durumda, OneDrive dosyalarınızı otomatik olarak Dosya Gezgini'ne eşitleyeceğiz. Aksi takdirde, neyi eşitlemek istediğinizi soracağız.

    OneDrive'a dosya ekleme

    Bunun için yapmanız gereken Dosya Gezgini'nde dosyalarınızı OneDrive klasörüne sürüklemektir.

    Dosya Gezgini'nin ekran görüntüsü

    OneDrive'a dosyaları kaydetme

    Word, Excel veya başka bir uygulamada dosya kaydettiğinizde, kaydetme konumu olarak OneDrive'ı seçin.

    OneDrive'ın ekran görüntüsü

    Eşitlemek istediklerinizi seçin

    Biraz alan kazanmanız gerekiyorsa, OneDrive klasörlerinizden birkaçını Dosya Gezgini'ne eşitleyin. Diğer klasörlerinizeOneDrive.com'dan adresinden erişmeye devam edebileceksiniz ancak bunlar Dosya Gezgini'nde görünmeyecek.

    Eşitlenecek klasörleri seçmek için görev çubuğunun sağ tarafına giderek OneDrive simgesini OneDrive simgesi basılı tutun (veya sağ tıklayın). Ardından Ayarlar > Klasörleri seç > Klasörleri seç'i seçin.
    OneDrive eşitleme seçeneklerinin ekran görüntüsü
     

    En önemli dosyalara hızlı erişim

    Hızlı erişim sayfası, üzerinde çalışmakta olduğunuz dosyalara ve sıkça kullandığınız klasörlere erişmek için en kısa yoldur.

    Dosya Gezgini Görüntüsü

    Klasörün Hızlı erişimde görünmesini istiyorsanız, basılı tutun (veya sağ tıklatın) ve Hızlı erişime sabitle'yi seçin. Sabitleme simgesi size sabitlemiş olduğunuz klasörleri gösterir ve bunları diğerlerinden ayırt etmenizi kolaylaştırır.

    Not

    • Sabitlenmiş klasörler, yeni Dosya Gezgini'nde sık kullanılanların yerini alır. Yükseltme yaparken dosyalarınızı korumayı seçerseniz, eski sık kullanılanlarınızı Hızlı erişim'e sabitlenmiş olarak bulabilirsiniz.

    Hızlı erişim ayarları

    Hızlı erişimde gördüklerinizi değiştirmek istiyorsanız, bazı seçeneklere sahipsiniz. Aşağıdakileri yapmak için Görünüm >Seçenekler'e gidin:

    • Dosya Gezgini'ni Hızlı erişim veya Bu bilgisayar seçeneğini açması için ayarlayın.

    • Son kullanılan dosyaları kaldırın.

    • Sık kullanılan klasörleri (sabitlemiş olduklarınız hariç) kaldırın.

    Dosya Gezgini seçenekleri görüntüsü

    Belirli bir dosya veya klasörün Hızlı erişimde görünmesini istemiyor musunuz? İlgili dosya ya da klasöre basılı tutun (veya sağ tıklayın) ve ardından Hızlı erişimden Kaldır'ı seçin.

     


    Haritalar'daki yenilikler

    Haritalar kısa süre önce yenilenmiş olmasına rağmen her zaman yeni iyileştirmeler yapıyoruz. Bu yüzden geri bildiriminizi gönderin ve çalışmalarımızı nasıl bulduğunuzu bize anlatın.

     

    Dünyayı 3B olarak keşfedin

    İster oturduğu yerden gezen bir gezgin olun ister egzotik bir tatile gidiyor olun, 100'ün üzerinde şehrin 3B görünümlerini yaşayın.

    Ülkeye göre şehir listesini filtrelemek için Explore in 3D'yi (3B Keşfet) ve All'u (Tümü) seçin. Ayrıca, 3B keyfini çıkarabileceğiniz şehirlerin alfabetik bir listesini görmek için kaydırmaya devam edebilirsiniz.

    3B olarak görebileceğiniz şehirlerin listesini gösteren ekran görüntüsü
     

    360º sokak düzeyi görünümlerine bakın

    Çevrenizi tanımanıza ve aradığınızı bulmanıza yardımcı olması için gerçek hayatı aratmayan sokak görünümleri, vitrinleri, parkları ve görülecek yerleri edinin. Adres, görülecek yer veya bir işletmeyi arayın ve ardından Streetside'ı seçin (varsa).

    Streetside görünümüne sahip bir restoranın ayrıntılarını gösteren ekran görüntüsü
    Bir restoranın Streetside görünümün ekran görüntüsü
     

    Haritaları indirin

    Pek bilinmeyen bir yerde olduğunuzda veya yeni bir ülkeyi keşfederken, yol tarifi için her zaman İnternet'e güvenemezsiniz. İhtiyacınız olan haritaları indirin ve yanınızda götürün

    Başlangıç Windows Başlangıç simgesi ekranına gidip Settings (Ayarlar) > System (Sistem) seçeneklerini belirleyin ve ardından Maps'i (Haritalar) seçin.Download a map'i (Bir harita indir) seçin ve yönergeleri izleyin.
    Haritalar uygulamasının ekran görüntüsü
     

    Sürüş ve yürüyüş yol tarifini yazdırın veya paylaşın

    Directions Yol tarifi simgesi'ı (Yol tarifi) seçin ve yazdırabileceğiniz veya paylaşabileceğiniz yol tarifi listesi için başlangıç ve bitiş konumlarınızı girin. Otobüse mi bineceksiniz yoksa yürüyecek misiniz? Seyahat yönteminizi değiştirdiğinizde uygulama size her zaman uygun yol tariflerini verecektir. Maps (Haritalar) uygulamasında Haritalar simgesiSettings Ayarlar simgesi (Ayarlar) > Preferred directions (Tercih edilen yol tarifleri) seçeneklerini belirleyin ve ardından tercihinizi seçin.
    Yürüyüş yol tarifleri ekran görüntüsü
     

    Trafiğe veya havadan görünümlere bakın

    Haritada Map views'ı Haritalar simgesi (Harita görünümleri) ve haritada görmek istediğiniz görünümü seçin. Aynı zamanda, Rotate Döndür simgesi(Döndür), Tilt Eğ simgesi (Eğ) veya Zoom in Yakınlaştır simgesi (Yakınlaştır) ve Zoom out Uzaklaştır simgesi (Uzaklaştır) düğmelerini de bulabilirsiniz.
    Trafik görünümünün ekran görüntüsü
     

    Arayın

    Adres, iş yeri, kent simgesi veya bir şehir gibi dilediğiniz her şeyi arayarak yorumlar, çalışma saatleri ve Wikipedia bilgisi de dahil olmak üzere ayrıntılara erişin.

    Haritalar'da arama ekran görüntüsü
     

    Sık kullanılan konumlarınızı ekleyin

    Ev, iş ve diğer yerleri sık kullanılanlara kaydederek daha hızlı bulun. Sık kullanılanlar eklemeden önce, bunları tüm bilgisayarlarınızda görebilmek için Microsoft hesabi kullanarak Haritalar'da oturum açmayı unutmayın. Aksi takdirde, bu sık kullanılanları oturum açtıktan sonra göremezsiniz.

    Sık kullanılan eklemek için

    1. Sabitlemek için harita üzerinde bir yere basılı tutun (veya sağ tıklayın) ve Add to favorites'i Sık kullanılanlara ekle simgesi (Sık kullanılanlara ekle) seçin. Bunun yerine bir yer arayıp seçebilir ve ardından Add to favorites (Sık kullanılanlara ekle)seçeneğini de belirleyebilirsiniz.
    2. Sık kullanılanları ekledikten sonra, tüm listeyi görmek için Favorites'i Sık kullanılanlar simgesi (Sık kullanılanlar) seçin. Düzenlemek veya silmek için sık kullanılana basılı tutun (veya sağ tıklayın).

    Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var? Windows Insider Preview Topluluğu forumunda bulunan uzman topluluğundan yardım isteyin.

     

    Xbox uygulamasıyla tanışın

    Uzaktayken Xbox'ınızı özlüyor musunuz? İster dışarıda veya dışarı çıkmak üzere olun, ister de başka bir odada, Xbox arkadaşlarınızı, etkinliğinizi, oyun geçmişinizi ve başarılarınızı bilgisayarınızla yanınızda götürün.

    Xbox'da oturum açın

    İlk olarak Xbox'ınızda oturum açmak için kullandığınız Microsoft hesabı ile oturum açtığınızdan emin olun. Bu sayede, tüm Xbox bilgileriniz, sizi uygulamaya kadar izleyecektir.

    Xbox'ta yeniyseniz, Xbox.com adresinden Microsoft hesabınıza bir Xbox profili ekleyin.

    Yeni arkadaşlar edinin

    Daha fazla arkadaş, etkinlik akışınızda daha fazla şeyler olması (ve birlikte oyun oynayabileceğiniz daha fazla kişi) anlamına gelir. Kendiniz arkadaş arayın veya önerdiğimiz kişilerden bazılarını ekleyin. Öneriler Xbox üzerinden tanıdığınız kişileri veya takip ettiğiniz oyunlar için popüler oyun klipleri ve yayınlar yapan oyuncuları içerebilir.

    Arkadaş listenizden Arkadaş bul'u Arkadaş bul seçip bir kişiyi seçtikten sonra Ekle'yi Ekle düğmesi seçin.
    Arkadaş ekleme ekran görüntüsü

    Favori oyunlarınızla ilgili güncel bilgilere göz atın

    Favori oyununuzun oyun hub'ı sayfasına göz atın. Burada, oyun başarılarının kilidini açmaya ne kadar yakın olduğunuzu görebilir ve diğer Xbox oyuncularının yapmış olduğu oyun kliplerini izleyebilirsiniz. Giriş'e gidip en son oyunlar listenizde bir oyun seçerek oyunun hub'ını açmanız yeterlidir.

    Xbox uygulamasıyla ilgili daha fazla bilgi için buraya gidin.

     

     

    Kişiselleştirme ve ayarlar

    Ayarlar artık yeni bir görünüme ve yenilenen kategorilere sahip. İşlem merkezi önemli bilgileri, ayarları ve uygulamaları doğrudan görev çubuğuna getirirken kişiselleştirme, tüm bu verimliliği alıp güzel bir dokunuşla süslüyor.

     

    Ayarlar için yeni bir görünüm

    Ayarlar yeni bir görünüme kavuşuyor ve adındaki "bilgisayar" kelimesinden kurtuluyor.

    Ayarlar ekranının görüntüsü
    Aradığınız bir ayarı bulamıyorsanız bu ayarı arama kutusuna girin.
    Bunları Başlangıç Windows Başlangıç simgesi ekranına gidip Ayarlar'ı seçerek bulabilirsiniz. Ardından, Denetim Masası'ndaki gelişmiş ayarlar dahil olmak üzere herhangi bir ayarı bulmak için kategorilere göz atın veya aramayı kullanın.

    Ayarlar deneyimi üzerinde hala çalıştığımızı unutmayın, bu nedenle bu özelliği geliştirme konusunda bize yardımcı olmak için geri bildiriminizi gönderin.

     

    Uygulama ayarları

    Bir uygulamanın ayarlarını mı arıyorsunuz? Uygulamayı açın, sol üst köşedeki menü Seçenekler düğmesi simgesi düğmesini ve ardından Ayarlar'ı seçin.
    Uygulama ayarlarının görüntüsü
     

    Kendinizi yansıtın

    Kendi seçtiğiniz bir arka plan resmi ve renk sayesinde bilgisayarınız tamamen size ait olsun. Tek bir resim seçemiyor musunuz? Bunun yerine sevdiğiniz fotoğraflardan oluşan bir slayt gösterisi kullanın.

    Gerçekte nasıl görüneceği hakkında bir fikir edinmek için Ayarlar bölümünde yaptığınız tüm değişikliklerin önizlemesini görebilirsiniz. Son derece önemli olan bu kişiselleştirme ayarlarını (arka plan, sesler ve kilit ekranı) tek bir yerde, Ayarlar >Kişiselleştirme bölümünde birleştirdik.

    Kişiselleştirme ayarlarının ekran görüntüsü
     

    İşlemleri anında yapın

    İşlem merkezi, uygulamalarınızdan ve Windows'tan gelen önemli bildirimlerin yanı sıra sizi en çok kullandığınız ayarlarınıza ve uygulamalarınıza götüren yeni hızlı işlemleri doğrudan görev çubuğuna getirir.

    Bildirimlerinizi ve hızlı işlemlerinizi görmek için görev çubuğundaki işlem merkezi simgesini İşlem merkezi simgesinin görüntüsü seçin.
    İşlem merkezinin ekran görüntüsü
    İşlem merkezindeki bildirimler ve hızlı işlemler

    Bir bakışta bildirimler

    Masaüstünüzde bir bildirim göründüğünde veya bunu işlem merkezinde görüntülediğinizde, ilgili uygulamayı açmadan işlem yapmak için bildirimi genişletin. Herhangi bir işlem yapmak istemiyor musunuz? Bildirimi temizlemeniz yeterlidir.

    İşlem merkezinin ekran görüntüsü
    Genişletilmiş bir bildirimde işlem yapma

    Hızlandırın

    Hızlı işlemler sizi doğrudan Bluetooth'tan parlaklığa kadar sık kullandığınız ayarlara ve uygulamalara götürür. Seçtiğiniz dört öğeyi görmek için işlem merkezini açın ve kalanları görmek için genişletin.

    İşlem merkezindeki hızlı işlemlerin ekran görüntüsü
    Hızlı işlemlerin genişletilmiş görüntüsü

    Bilgisayarınızı bir tablet gibi kullanın

    Tablet modu, 2'si 1 arada gibi cihazlarda ya da klavye ve fare kullanmak istemediğinizde Windows'u dokunarak kullanmayı daha kolay ve sezgisel hale getirir. Tablet modunu açmak için görev çubuğundan işlem merkezi simgesini İşlem merkezi simgesinin görüntüsü ve ardından Tablet modu'nu seçin.

    Tablet modunda Başlangıç ekranı ve tüm uygulamalar (eski programlar dahil) tam ekranda açılır ve çalışmak için size daha fazla alan sunar. İki uygulamayı yan yana kullanmak için bir uygulamayı bir tarafa sürükleyin. Uygulamanın tutturulacağı yerin yanı sıra hemen yanına tutturulabilecek açık uygulamaları da görürsünüz. Bir uygulamayla işiniz bittiğinde, uygulamayı kapatmak için ekranın alt kısmına sürükleyin.

    Cihazınız küçük bir ekrana sahipse görev çubuğu otomatik olarak ekrana sığacak şekilde ayarlanır.

    Dokunma özelliğini kullanma hakkında daha fazla bilgi için, bkz. Windows'u dokunarak kullanma.

     

     

    Dokunma hareketleri ve klavye kısayolları

    Windows'da dokunmatik ekran veya dokunmatik yüzey hareketleri ile daha hızlı gezinin. Ya da isterseniz eski yöntemlerle devam edin, yeni klavye kısayollarına göz atın.

     

    Windows'u dokunarak kullanma

    İhtiyaç duyduğunuz bilgilere daha hızlı erişmek için çekme hareketi yapmayı deneyin. Çekmek için, parmaklarınızı ekranda hızlıca kaydırın.

    Söylenen söz Ne yapar? Nasıl yapılır

    Kenardan çekme veya kaydırma

    Ekranın kenarından çekme işleminin görüntüsü
    • İşlem merkezini açmak için sağ köşeden çekme hareketi yapın

    • Tüm açık uygulamalarınızı görebileceğiniz görev görünümünü açmak için soldan çekin.

    • Tam ekranlı uygulamalarda başlık çubuklarını görmek için üstten çekin

    • Tam ekranlı uygulamalarda görev çubuğunu görmek için yukarı çekin.

    Kenardan başlayarak ya parmağınızı hızla çekin ya da parmağınızı kaldırmadan ekran üzerinde kaydırma hareketi yapın.

    Geri kalanını da görmek istiyor musunuz? Windows 8.1'den gelen dokunma hareketlerinin tamamına bakın.

    Not

    • Ekranınızda aynı anda birden çok pencere ve uygulama açabilmeniz için ekran çözünürlüğünüzün en az 1024x768 olması gerekir. Çözünürlüğünüzü denetlemek için Ayarlar > Bilgisayar ve cihazlar'a gidin ve sonra Görüntü'yü seçin.

     

    En yeni dokunmatik yüzey hareketlerini deneyin

    Hareketlerde birkaç değişiklik ve geliştirme yaptık. Bunların hepsini kullanmak için hassas dokunmatik yüzey gerekecektir. Aksi takdirde, hangilerinin bilgisayarınızla çalıştığını görmek için denemeler yapın. Bilgisayarınızın hassas dokunmatik yüzeyi olup olmadığını öğrenmek için, Ayarlar öğesine gidin, Bilgisayar ve cihazlar seçeneğini belirleyin ve ardından Fare ve dokunmatik yüzey (Fare ve dokunmatik yüzey) seçeneğine tıklayın.

    Hazır olduğunuzda, eklemiş olduğumuz yeni hareketlerden bazılarını deneyin:

    Bunu yapmak istiyorsanız: Şunu yapın:

    Tüm açık pencerelerinizi görmek için görev görünümünü açma

    Üç parmakla yukarı doğru çekme

    Masaüstünü gösterme

    Üç parmakla aşağı doğru çekme

    Açık pencereler arasında geçiş yapma

    Üç parmakla sağa veya sola çekme; tüm açık pencereler arasında gezinmek için yavaşça çekme

    Ama bekleyin! Dahası da var. Hassas dokunmatik yüzeye sahip donanımlarınız ile kullanabileceğiniz tüm diğer hareketlerigördüğünüzden emin olun.

     

    Yeni klavye kısayolları ile zaman kazanın

     

     

    Bunlar, kısayol buzdağının yalnızca görünen kısmı; Windows Klavye kısayollarının tam listesini mutlaka inceleyin.

     

     

    Güncelleştirmeler ve geri bildirimler

    Göreviniz, tabi kabul ederseniz, Windows'u yapılandırmada bize yardımcı olmaktır.

    • Daha sık önizleme sürümü ve geri bildiriminizi göndermek üzere doğrudan bir komut zinciri almak için Windows Insider Programı'na katılın.

    • Bize ne düşündüğünüzü söylemek ve en son haberler ile görev güncellemeleri için Insider Hub'ına göz atmak amacıyla Geri Bildirim uygulamasını kullanın.

    • Windows Insider Preview Topluluğu forumundaki Microsoft mühendisleriyle ve diğer Insider'larla teknoloji hakkında konuşun.

     

    Yeni sürümleri ne zaman alacağınızı ayarlayın

    Bir Insider olduktan sonra, yeni sürümleri ne sıklıkla alacağınızı seçin. Daha sık güncellemelerle, son özellikleri daha erkenden görürsünüz ancak hatalarla karşılaşma ihtimaliniz daha da artar.

    1. Başlat Windows Başlangıç simgesi > Settings (Ayarlar) > Update and recovery (Güncelleme ve kurtarma) > Windows Update yolunu izleyipAdvanced options'ı (Gelişmiş seçenekler) seçin.
    2. Choose how preview builds are installed (Önizleme sürümlerinin nasıl yüklendiğini seç)bölümünde, en üstteki listeyi ve ardından Fast (Hızlı) veya Slow'u (Yavaş) seçin.

     

    Bize geri bildirim gönderin

    Windows Geri Bildirimi uygulamasını kullanarak hangi özellikleri sevdiğinizi, hangilerini gereksiz bulduğunuzu veya nelerin daha iyi olabileceğini düşündüğünüzü bizimle paylaşın.

    1. Başlat'a Windows Başlangıç simgesi gidin, Windows Geri Bildirimi ifadesini girin ve ardından, Windows Geri Bildirimi seçeneğini belirleyin.
    2. Başkalarının, Microsoft Müzik gibi bir konuyu girerek benzer bir geri bildirimde bulunup bulunmadığını görün.

      Müzik uygulamasının ekran görüntüsü
    3. Benzer bir geri bildirim bulursanız, bunu seçin, isterseniz daha fazla ayrıntı ekleyin ve ardından Me too'yu (Ben de) seçin.

      Ben De sayfası ekran görüntüsü
    4. Aramanızı belirli bir kategoriye daraltmak için geri bildiriminizle en yakın şekilde eşleşen kategoriyi seçin (böylece hızlıca doğru kişilere gidebilir). Örneğin, Müzik uygulamasıyla ilgili geri bildirim için Apps (Uygulamalar) > Music'i (Müzik) seçin.

      Müzik kategorisinin ekran görüntüsü
    5. Hiçbir benzer geri bildirim bulamıyorsanız, New feedback'i (Yeni geri bildirim) seçin Select a category (Kategori seçin) ve sonra Select a subcategory (Alt kategori seçin) bölümünden bir konu seçin.

      Yeni Geri Bildirim sayfasının ekran görüntüsü
    6. Geri bildiriminizi girin (ne kadar ayrıntılı girerseniz o kadar iyidir!), yapabilirseniz ekran görüntüsü ekleyin ve bitirin.

     

    Insider Hub'ı ile iletişiminizi sürdürün

    Insider Programına katıldığınızda, en son Insider haberlerini alabileceğiniz, sürümlere puan verebileceğiniz ve geri bildirim görevlerini gerçekleştirebileceğiniz Insider Hub uygulamasına da erişeceksiniz. Insider Hub'ı zaten Başlangıç'a sabitlendiğinden, hazır olduğunuzda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

    Insider Hub'ı yeni özelliklerle güncellemeye devam ettiğimiz için, Windows Geri Bildirimi uygulamasını kullanarak nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi bildirebilirsiniz.

    Insider Hub'ı uygulamasının ekran görüntüsü
     
     
    Windows 10 Insider Preview ticari olarak yayımlanmadan önce büyük ölçüde değişikliğe uğrayabilir. Microsoft, burada sağlanan bilgilerle ilgili doğrudan veya dolaylı olarak garanti vermez. Bazı ürün özellikleri ve işlevleri için ek donanım ya da yazılımların yüklenmesi gerekebilir.


Windows 10 hakkında merak edilen sorular.