Google Disavow Aracı İle İstemediğiniz Backlinklere Son.
Tarih : 24.1.2013 Okunma Sayısı : 11866Google disavow aracı ile istenmeyen backlinklerden kurtulmayı anlatacağı bu yazımda sizinle alakası olmayan sitelerden alınmış backlinklerin google tarafından gözardı edilmesini sağlamayı öğreneceksiniz.
Bilindiği gibi Seo ile başlayan daha sonra black hat seo ile devam eden şimdi ise negatif seo ile tavan yapan kurumsal seo yarışları (savaşları) artıkişin tadını iyiden kaçırdı. Hep söylediğim gibi arama motorlarını kandırma taktiği olan seo çeşitlenerek git gide dahada kompleks bir hal alıyor ve arama motorları ise buna yetişmekte zorlanıyor. Yok penguen güncellemesi yok panda güncellemesi derken arama motorlarınında başı dönmüş durumda sanırım. Neyse konumuza dönersek:
Google Disavow Aracı Nedir?
Google Penguen algoritması ile hacklink veya spam backlinklerin tabiri caizse pabucu dama atıldı. Böyle yöntemlerle arama motorlarında bir yerlere gelmeyi ümid eden arkadaşlara tavsiyem bu işten vazgeçsinler. Google bu türden hareketlerde bulunanlara şu ara cezanlandırıyor. Buda yeni bir sorunu ortaya çıkarıdı. Negatif seo ya uğrayanların mağduriyeti. Geçtiğimiz günlerde yetkili Matt Cutts, Google resmi blogundaki açıklamasıyla, sitelere gelen ancak istenmeyen linkleri site sahiplerinin reddedebileceği bir araç olan Google Disavow aracını duyurdu.
Eğer negatif SEO saldırısına maruz kaldıysanız ve bilmediğiniz sitelerden onlarca spam backlink alıyorsanız google disavow yardımıyla bağlantıları reddedebilirsiiniz. Bu şekilde Google’ın bu linkleri görmezden gelecektir. Bu araçla sitenizin böyle olumsuz Negatif SEO saldırılarından etkilenme oranını minimize edebilirsiniz.
Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?
Google Penguen güncellemesi sonrasında ortaya çıkan negatif SEO saldrılarına maruz kalan siteler için google ın bu servisi hizmete soktuğunu belirtmek isterim. Eğer sizde Google sıralamalarınızda ciddi düşüşler yaşıyorsanız, sizde negatif seoya maruz kalmış olabilirsiniz. Google Webmaster Central veya backlink uygulamaları kullanarak spam olarak sitenize gelen bağlantıları tek tek tespit etmelisiniz. Bu tespit işlemi bittikten sonra reddetmek istediğiniz bağlantıları Google Disavow aracına giderek reddedebilirsiniz.
- Google Webmaster Central ugulamasına buradan gidip backlinkleri tespit ediyoruz.
- Spam backlinkleri tespit ettikten sonra bunları iptal etmek için google disavow aracına buradan erişiyoruz.
- Karşınıza gelen pencerede bu aracı dikkatli kullanmamızı sözyleyen bir uyarı penceresi ile karşılaşacaksınız. Buradan Bağlantıları Reddetme linkine tıklıyorsunuz.
- Şimdi işin en önemli noktasına geldik. Az önceki uyarıya benzer bir uyarı ve altında reddetmek istediğiniz bağlantıları içeren bir dosya yükleyin şeklinde bir yazı ile karşılaşacaksınız. Hemen altındada dosya seç linkini göreceksiniz. Reddetmek istediğiniz bağlantıları bir txt dosyası halinde kaydetmiş olmalısınız ve buradan o txt formatındaki dosyayı yüklemelisiniz.
- Dosyayı seçtikten sonra gönder linkine tıklıyoruz.
- Son olarakta aynı pencerede bitti linkine tıklıyoruz ve sayfayı kapatıyoruz.
Txt dosyasını oluştururken linkleri şu şekilde alt alta sıralıyoruz.
http://www.siteadı1.com/sitenin spambacklink çıkan sayafsı1.html
http://www.siteadı2.com/sitenin spambacklink çıkan sayafsı2.html
http://www.siteadı3.com/sitenin spambacklink çıkan sayafsı3.html
İşleminiz bittiğinde sayfayı kaydedip bu dosyayı google a yüklüyoruz. Google ın işlemi tamamlaması bir iki hafta arasında sürüyor. Blog yazarlarının pek böyle birşeye ihtiyaç duyacağını düşünmüyorum ama kurumsal siteler sık sık negatif seoya maruz kalıyorlar. Umarım sizin için faydalı bir yazı olur. Herkese iyi çalışmalar dilerim.