WEB TASARIM NEDİR?
Tarih : 25.1.2016 Okunma Sayısı : 232557Web Tasarım; Neden önemlidir, başaralı bir web sitesi tasarımı nasıl olur? İyi bir web tasarım da olmazsa olmazlar nelerdir? Web sitesi tasarım aşamasında nelere dikkat etmelisiniz. Bütün bu bilgilerin cevabını "Web Tasarım Nedir?" ile ilgili bu yazıda sizin için derledim.
Web Tasarım, Web sitesi tasarımı, İnternet sitesi tasarımı vs.. gibi benzer kelimelerle onlarca farklı kombinasyonu kullanılarak ifade edilmek istenen aslında hepsinin aynı kapıya çıktığı bir İnternet Sitesinin Görsel yüzü ve sahip olduğu işlevsel özelliklerine topluca verilen ifade/kısa isimdir.
İnternet ortamında bir kurumun kurumsal kimliğinin tanıtılması amacı ile veya ürünün, toluluğun, markanın, organisayonun veya bireyin tanıtılması amacı ile web sitesinin planlanması ve kurulması, grafiksel çalışmalar webmaster olarak bilinen web uzmanları tarafından web sitesi üzerindeki kod yapısı oluşturulma sürecine web tasarım aşaması denir.
İnternet, web tasarımı sayesinde bilgilendirme, etkileşim ve paylaşmanın en etkin araçlarından birisi olmayı başarmıştır. İnternetin sağladığı en önemli avantaj, hem iletişimi kolaylaştırıp hem de size ulaşmasını sağlamaktır. Bu nedenle başka iletişim ve haberleşme araçlarından çok daha etkili ve ucuzdur. Web siteleri kurum yada bireylere heran ulaşılabilen tanıtım ve ulaşım aracıdır.
Web tasarım, site içeriği ve görselliğin birbiri ile uyumlu çalışması ile meydana gelir. Web site tasarımında en önemli kural; içerik ve tasarımın birbiriyle uyumlu olmasıdır.
WEB TASARIMI YAPTIRMANIN ARTILARI VE ÖNEMİ
Web tasarımı yaptırmak ve internet üzerinde de başarıya ulaşmak için oldukça önemli bir adımdır. İnternet üzerinde yerini almayanların sektöründe geri kaldığı düşünülürse ilk olarak internet üzerinde de kurumsal vitrinlerinizin oluşturulmasında yani web sitesi yaptırmak/tasasrlatmak ve yayınlanmasında büyük yarar var.
BAŞARILI BİR WEB TASARIM İLE
Firmaların müşteri ile olan coğrafi uzaklığının bir önemi kalmayacaktır.
Web Tasarımı yaptırmak olumlu bir imaj oluşturacaktır.
Firmalar web tasarımı yaptırarak yenilik ve gelişmelerini müşterilerine bildirebilecek, kampanyalarını paylaşabileceklerdir.
Basılı materyallere göre tanıtım masraflarında ciddi bir maliyet düşüşü yaşayabileceklerdir.
24 açık olması sayesinde e-ticaret çözümlemesi olan ve satış yapılan siteler gece gündüz para kazandırmaya devam edecektir.
E-Ticaret çözümleri ile satış rakamları yukarılara çekilecektir.
Arama motorlarında bulunabilecek ve müşteri kazanabileceklerdir.
Arama motorlarında üst sıralarda yer alarak sektör rekabetine ortak olabilecekler.
Güven aşılayacaklar.
Satış ve pazarlama gelirleri artacak.
Web sitesi müşteri açısından Profesyonellik göstergesi olarak algılanacaktır.
Başarıya giden yolda doğru, etkin kullanılması ve yönetilmesi durumunda en büyük anahtar olacaktır.
BAŞARILI BİR WEB TASARIMININ OLMAZSA OLMAZLARI
SADELİK (SOFT WEB SITE):
İnternet site tasarımınız çok sade oldu diye üzülmenize gerek yok, sadelik ve ulaşılabilirlik her zaman kullanıcıların sizi tercih etmesini sağlar, sade bir site tasarımı anlatılmak istenenin daha açık şekilde karşı tarafa anlatılmasına olanak verir. Rengarenk ve karaşık olan her şeyden uzak durulmalıdır. Eğer birden fazla renk kullanılacak ise, birkaç renkten oluşan ve birbirleriyle uyumlu olduğu belirlenmiş kombinasyonlar tercih edilerek sitenize giren kullanıcıların daha az yorulması ve sitede daha uzun vakit geçirmesi sağlanabilir. Fakat sade bir site arzu ederken basit olmamasına da dikkat edilmelidir.
KOLAY KULLANIM (USER FRIENDLY WEB SITE):
Web site tasarımlarında görselliğin önemli olduğu kadar sitenin kolay kullanıma sahip olması da çok önemlidir. Web sitenizde fazladan ek yükleme ile çalışabilecek yazılımlardan kaçınmalısınız. İnsanlar ek yazılımlar çıktığın güvenli olmadığını düşüneceklerdir. Web sitelerinin güvenilir olması çok önemlidir. Web site tasarımlarında yazılan içerik kolay anlaşılır şekilde olmalıdır. Kullandığınız linkler ve sitenin diğer içeriklerine erişimi sağlayan buttonlar ziyaretcilerinizin kolay erişeceği ve bilinir olan bölgelere konumlandırılmalıdır. Ayrıca kullandığınız ifadelerde anlaşılır olmalıdır.
ZENGİN İÇERİK (RICH CONTENT WEB SITE):
Web sitenizde vermek istediğiniz bilgiyi detaylı ve anlaşılır olarak sunmak, görsel tüm materyallerden faydalanmak sitenize içerik olarak zenginlik katacaktır. Sitenize giren ziyaretçiler aradıkları yada ilgilendikleri bilgiye ulaşmış olacak ve size daha uzun süreli bir ziyaret derinliği sağlayacak bu sayede sizde diğer benzer sitelere karşı bir üstünlük sağlamış olacaksınız. Bütün bu sebeplerden dolayı zengin ve doyurucu ve aynı zamanda doğru içerikler ve zengin görseller size ayrıca bir katkı sunacaktır.
MOBİL UYUMLU WEB TASARIM (RESPONSIVE WEB SITE):
Gelişen teknoloji ile birlikte İnternet sayfa yapıları ve web tasarımı kavramı değişti. Web tasarımcılar artık mecburen olsa piyasada kullanılan tüm ekran çözünürlükleri ve boyutları için sorunsuz çalışan tasarımlar yapmak için çaba sarf ediyor. Responsive Tasarım nedir kısaca özetlemek gerekirse; Bilgisayar, tablet, telefon ve benzeri tüm ekranlarda; yatay scrollbar’sız ve sorunsuz bir şekilde çalışan, gösterildiği cihaza duyarlı, uyumlu web tasarım/web sayfası anlamına gelmektedir.
Responsive web tasarım, web sitesinin mobil ve tablet cihazlardan girildiğinde site içindeki resim, yazı gibi elementlerin ekran genişliğine göre yeniden şekillenip ekrana tam oturması ile oluşur. Genellikle desktop, tablet ve mobil versiyon olarak 3 kademeli şekilde tasarlanır. Web sitelerine mobil cihaz kullanarak giren ziyaretçiler siteyi görüntülemekte ve gezmekte genellikle güçlük yaşarlar. Ziyaret edilen site responsive yada mobil site değilse, okumak istedikleri alanı ancak zoom (yakınlaştırma) yaparak, kısıtlı bir alanı görüntüleye bilirler ve kulanım zorluğu çekerler. Sayfa menülerini gezmekte oldukça zordur ve menüler mobil uyumlu olmadığı için genellikle gitmek istedikleri linki de bulamayabilirler.
Mobil kullamınım masaüstü (desktop) kullanıma göre çok yüksek oranlara ulaştığı günümüzde görüntü sorunlarından dolayı ziyaretçi kaybetmemek için ve arama motorlarında alt konumlara düşmemek için mutlaka mobil uyumlu (responsive) bir site tasarımına sahip olmalısınız.
Web tasarımınızın mobil uyumluluğunu kontrol etmek için tıklayın.
ANLAMLI URL UZANTILARI (URL REWRITE WEB SITE):
Bu kavram Türkçe'de ve web developerlar arasında "Url Yeniden Yazma" anlamına gelmektedir. URL Rewrite yöntemi ile Website Url'lerinin arama motorları ve kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirilir.
Örneğin; "http://www.ids.com.tr/haber_oku.asp?haber_id=122&kategori_id=2" gibi bir URL görüntüsü hem göze hoş gelmediği gibi anlaşılırda değildir. Web sitenizde bu şekilde uzun ve anlamasız kullanılan bir URL yerine "http://www.ids.com.tr/Hizmetlerimiz/Web-Tasarim"gibi URL'ler kullanmak size daha kısa ve daha uygun görünümlü web bağlantıları sağlar. Ziyaretçileriniz ziyaret edecekleri sitenizin ilgili bölümü ile ilgili daha sitenize girmeden bile fikir sahibi olabilirler.
URL Rewrite yapısının yararları:
1. Bağlantılar arama motorları için kullanıcı dostu ve açıklayıcıdır.
2. Siteyi tehlikeye atabilecek sorgu ifadelerinin keşfedilmesini engeller.
3. Ziyaretçilere karşı bir web sitesi adresinin iç işleyişinin gizlenmesine yardımcı olur.
4. Ziyaretçileriniz siteye girmeden gireceği bölüm ile ilgili fikir sahibi olur.
5. Altta yatan teknoloji değişse bile site ile aynı URL'leri kullanmaya devam edebilirsiniz.
ŞEMA KULLANIMI (SCHEMA WEB SITE):
Eğer İnternet sitenizde Ürün, Etkinlik, Film, Kitap Yorumları, Makale, Restoran, TV Bölümleri, Yazılım, Yerel İşletme gibi içeriğiniz varsa ve arama sonuçlarında yüksek yerlere getirmek istiyorsanız bunu gerçekleştirmenin en iyi yollarından bir tanesi de Yapısal Veri İşaretlemedir. Şema (Schema), site içeriğindeki önemli yerleri vurgulamak amaçlı kullanabileceğiniz, ilgili kelimeleri öne çıkarabileceğiniz bir yazılım dilinin adıdır.
Şema (Schema) ile girdiğiniz bilgiler arama motorları tarafından indekslenir ve sitenin arama motoru sıralamasında kullanılır. Google, Microsoft, Yandex ve Yahoo gibi önemli arama motorları tarafından, kullanıcılara daha iyi bir arama sonucu sağlama amacıyla ortaya çıkartılmış bir kodlamadır. İçeriğinizi pazarlamak bakımından web tasarımınızda kesinlikle bulunması gereken bir yöntemdir. Yapısal Veri İşaretleme ile sitenizin içerdiği verilerin arama motorları (Google, Yandex, Yahoo, Bing... ve potansiyel olarak diğer şirketlerin ürünleri) tarafından anlaşılabilmesi sağlar. Arama motorları sitenizdeki verileri anladığında, verileriniz daha ilgi çekici ve yeni biçimlerde sunur.
W3C BİÇİMLENDİRME DOĞRULAYICI KULLANIMI (W3C MARKUP VALIDATION SERVICE):
Web tasarımı esnasında web master veya web developer'in yazım ve kodlama hatalarını/eksikliklerinizi size liste halinde sunar ve buradan kontrol ederek web tasasrımınızın kaynak kodlarının kusursuz olmasını sağlayabilirsiniz. Biçimlendirme Validator ücretsiz bir hizmettir W3C Web belgelerin geçerliliğini kontrol etmenize yardımcı olur.
Hatalardan arındırılmış bir site herzaman için ziyaretçileriniz açısından iyi bir performan sunacaktır.
Sitenizdeki bicimlendirme hatalarını kontrol etmek için tıklayın.
SİTE SAYACI (ANALYTICS):
Web sitenizde mutlaka bir ziyaretçi analiz uygulaması bulunmalıdır bu sayede siteniz ve ziyaretçileriniz hakkında önemli bilgiler edinirsiniz. Bu uygulamalardan en yaygın olarak ücretsiz kullanılabilen Google Analytics veya Yandex Metricayı sitenize ekletmeniz sizin için çok faydalı olacaktır. Bu uygulamalar satışları ve dönüşümleri ölçmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ziyaretçilerin sitenizi nasıl kullandığı, sitenize nasıl geldiği ve tekrar ziyaret etmelerini nasıl sağlayabileceğiniz ile ilgili yeni bilgileri size sunar.
SİTE DOĞRULAMALARI (SITE VERIFICATION):
Sitenin sahibi olduğunuzu doğrulama demektir. Hemen hemem tüm arama motoru sitelerinin bu hizmeti vardır.
Site Doğrulama; sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz sitenin veya uygulamanın sahibi olduğunuzu kanıtlama sürecidir. Sahipliği onaylamamız gerekir; çünkü, bir site veya uygulama için doğrulamadan geçtiğinizde siteniz le ilgili Aramamotoru verilerine erişiminiz olur ve bu sitenin Arama motorları tarafından taranma şeklini ve diğer ayarlarını yönetebilir ve etkileyebilirsiniz.
Google Site Doğrulama
Yandex Site Doğrulama
Yahoo / Bing Site Doğrulama
ROBOTS.TXT KULLANIMI:
Robots.txt dosyası, arama motoru tarayıcılarının sitenizde erişmesini istediğiniz/istemediğiniz yerleri gösteren ve sitenizin kök dizininde bulunan bir dosyadır. Dosya, küçük bir komut setine sahip bir protokol olan Robotları Engelleme Standardı'nı kullanır. Bu komutlar, sitenize erişimi bölüm bazında ve belirli web tarayıcısı türüne göre (örneğin mobil tarayıcılar ve masaüstü tarayıcılar gibi) göstermek için kullanılabilir. Sayfanızda arama motorlarının indexlemesini istemediğiniz bir bölüm varsa buradan belirlersiniz. Genellikle arama motorlarının web sitenizi çok fazla meşgul etmesini önlemek, sitenizdeki önemsiz ya da birbirine benzeyen sayfaların taranmasını engellemek için kullanılır. Her sitede mutlaka böyle bölümler vardır. Sizdebunu ilk baştanbelirleyerek gerksiz linklerinizi arama motorlarına indexletmemiş olursunuz.
DMOZ KAYDI YAPTIRMAK:
Bir web sitesinin ne kadar başarılı olduğunu gösteren değerinizi etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır ve bunlardan biri de DMOZ kaydı olarak karşınıza çıkar. DMOZ Dünyada genel olarak kabul gören dizinlerin başında yer alır. Sitenizin DMOZ.org dizininde yer alması sitenizin hızla backlink almasına olanak sağlayacaktır. Üstelik burada kaydınızın bulunması sitenizin güvenilir görünmesi açısından da önemlidir. Bunun için web siteniz içeriği ile uyumlu bir kategori seçmek ve “adres öner” linkine tıklayarak site adresinizi uygun formatta göndermeniz gerekmektedir.
Yazar: Ömer ÖZTÜRK
AdWords Sertifikası
Analytics Sertifikası